***Při výběru lásky opatrný buď, né podle krásy, ale podle srdce suď***

Kynuté těsto

25. června 2006 v 11:21 |  Kuchařka
Kynuté těsto z hladké mouky
- 500g hladké mouky
- 30g droždí
- 125ml mléka
- 125g másla
- 125g krupicového cukru
- 4 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
Mléko ohřejeme. Z droždí, lžičky cukru, čtyř lžic vlažného mléka a jedné lžíce mouky připravíme kvásek a necháme ho vzejít. Ve zbylém mléce rozmícháme žloutky. Do zbytku mouky přisypeme cukr, vanilkový cukr, sůl, rozpuštěné máslo, rozmíchané žloutky a kvásek. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme ho utěrkou a dáme na teplé místo asi na hodinu vykynout. Dále postupujeme podle konkrétního receptu. Pečeme asi 25-30 minut.
Z polohrubé mouky
- 400g polohrubé mouky
- 15g droždí
- 150g másla
- 5 žloutků
- 70g cukru
- sůl
- citrónová kůra
- 150ml mléka
Mléko ohřejeme. V několika lžících mléka rozmícháme lžičku cukru, lžíci mouky, rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek. Ve zbylém mléce rozpustíme cukr , máslo a vmícháme čtyři žloutky. Do mísy prosejeme polohrubou mouku, špetku soli a lžičku citrónové kůry. Zalijeme žloutkovou směsí i kváskem a vypracujeme tužší těsto a necháme na teplém místě vykynout. Těsto dále zpracujeme dle konkrétního receptu a pečeme asi 25 minut.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama