***Při výběru lásky opatrný buď, né podle krásy, ale podle srdce suď***

Keira Knightley

25. července 2006 v 8:39 |  Slavní
Herečka

Datum narození:26.03.1985

Místo narození:Teddington, Middlesex, Anglie
Znamení:Beran
Životopis:
Je dcerou herce Willa Knightleyho a divadelní autorky Sharman Macdonaldové (její hru Zimní host zfilmoval Alan Rickman). Herectví se věnuje od dětství. Knightleyové byli pouhé tři roky, když poprosila svého otce, herce Willa Knightleye a matku, scénáristku Sharman Macdonaldovou, aby jí pomohli sehnat agenta. Poprvé si zahrála v televizním dramatu Royal Celebration, když jí bylo osm let. Hrála po boku Minnie Driverové a Ruperta Gravese.
Upoutala pozornost postavou nadšené fotbalistky Jules Paxtonové, za jejíž ztvárnění ve sportovní komedii Blafuj jako Beckham (r. G. Chadhaová) získala Cenu londýnských filmových kritiků pro novou herečku a Cenu za herecký výkon ex aequo na MF ženských filmů v Bordeaux.
Ztělesnila postavu Lary v nové TV verzi Doktora Živaga a v Hollywoodu se prosadila úlohou guvernérovy dcery Elizabeth v divácky úspěšné dobrodružné komedii Piráti z Karibiku - Prokletí Černé Perly (r. G. Verbinski). Účinkovala v krátkých filmech Deflation (2001, Splasknutí; r. Roger Ashton-Griffiths) a New Year's Eve (2002, Silvestr; r. Colin Spector). Byla oficiálním hostem MFF v Karlových Varech 2002.
Přestože v době natáčení filmu Piráti z Karibiku - Prokletí Černé Perly oslavila teprve 18. narozeniny, má na svém kontě už několik významných filmů.
Jako Jackie Price zazářila roku 2005 ve filmu režiséra Johna Mayburyho, Svěrací kazajka (The Jacket), kde si zahrála po boku Adriena Brodyho. Keira Knightleyová četla scénář Svěrací kazajky když v Dublinu točila roli Guinevry ve středověkém akčním dramatu producenta Jerry Bruckheimera Král Artuš: "Byl to vzrušující, kreativní scénář a role, kterou jsem ihned přijala," vzpomíná Knightleyová, která se stala hvězdou filmového plátna po rolích ve filmech Blafuj jako Beckham nebo Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly:. "Ostatní scénáře, které jsem v té době dostala, byly různé variace na to samé: na pěknou, mírně nervózní Bitku, ale role Jackie je role raněné postavy, která potká muže potýkajícího se s traumatem. Není obvyklé, že by se ve filmech objevovali lidé, kteří jsou uprostřed nějakého sebezničujícího procesu."
Když měla Knightleyová den volna z natáčení Krále Artuše, přestože zrovna bojovala s nepříjemnou otravou jídlem, odjela do Londýna na schůzku s Mayburym a producenty, aby si promluvili o Svěrací kazajce. Zjistila ale, že se jedná o pracovní oběd: "Celou dobu jsem se snažila nezačít zvracet na lidi, se kterými jsem toužila pracovat na dalším filmu," říká herečka.
Mayburyho slova tenkrát jen málo pomáhala Knightleyové od pocitu nevolnosti: "Řekl mi, že si nemyslí, že bych se na roli hodila, a že mě nechce," říká Knightleyová, "V tu chvíli jsem neměla co ztratit. Pokud by mi tu roli nedal, znamenalo by to, že se dalších dvacet let budu mučit v korzetech. Požádala jsem ho, jestli mu můžu kousek přečíst. Souhlasil, a slíbil, že jestli jsem odhodlaná roli přijmout, že mě vezme. Přečetla jsem mu svou roli, měl ke mně pár poznámek, a pak mi dal své telefonní číslo a práci mi nabídl."
Filmografie:
2005 Svěrací Kazajka /The Jacket/
2004 Tulip Fever - Sophia Sandvoort
2004 Král Artuš /King Arthur/ - Guinevere
2003 Láska nebeská /Love Actually/ - Juliet
2003 Piráti z Karibiku /Pirates of the Caribbean/ (počítačová hra, hlas) - vypravěč
2003 Piráti z Karibiku - Prokletí Černé Perly /Pirates of the Caribbean: The Curse
of the Black Pearl/ - Elizabeth Swann
2002 Doctor Zhivago (TV miniseriál) - Lara Antipova
2002 Pure - Louise
2002 Thunderpants - studentka hudební školy
2002 Blafuj jako Beckham /Bend It Like Beckham/ -Juliette Paxton
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 luci luci | 30. července 2007 v 16:17 | Reagovat

je prostě cool

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama