***Při výběru lásky opatrný buď, né podle krásy, ale podle srdce suď***

Meg Ryan

25. července 2006 v 8:50 |  Slavní
Herečka

Datum narození:19.11.1961

Místo narození:Fairfield, Connecticut, USA
Znamení:Štír
Životopis:
Meg Ryan je původním jménem Margaret Mary Emily Anne Hyra. Je nejmladší ze čtyř dětí architekta a učitelky. Divadlu se začala věnovat už na střední škole a tento svůj zájem rozvíjela i během studií žurnalistiky na New York University. Zkoušela se uplatnit jako herečka v reklamách i jako modelka. Nakonec ji do světa filmu uvedla její matka, která se mezitím stala castingovou agentkou a díky svým kontaktům jí zprostředkovala roli Debby Blakeové, dospívající dcery hlavní hrdinky (Candice Bergenová), v dramatu Bohaté a slavné (r. G. Cukor).
Uplatnila se v sitcomu One of the Boys (1982, Jeden z chlapců), ve westernovém seriálu Wildside - ČTV (1995) a jako host ve dvou epizodách sitcomu Charles in Charge (Všechno má na starosti Charles). Do širšího diváckého povědomí vstoupila úlohou problémové dívky jménem Betsy v rodinném TV seriálu As the World Turns (1982-84, Jak se svět otáčí). Výrazná epizodní postava ovdovělé Carole Bradshawové v komerčním hitu Top Gun (r. T. Scott) odstartovala naplno její film. kariéru.
Následně na sebe upozornila ve fantastické komedii Vnitřní vesmír (r. J. Dante), kde hrála pilotovu manželku, energickou novinářku Lydii Maxwellovou, která je zatažena do bláznivé honičky kolem svého muže (Dennis Quaid), zmenšeného do těla neurotického hypochondra. Hvězdu z ní však učinila teprve postava temperamentní studentky a posléze novinářky Sally Albrightové, o jejichž milostných peripetiích zejména s podobně ztřeštěným mužem (Billy Crystal) vypráví romantická komedie Když Harry potkal Sally... (r. R. Reiner).
Obdobný typ romantické hrdinky, která neustále řeší dilema svých citových vztahů a hledá toho pravého, ztvárnila v postavě reportérky Annie Reedové, jejíž život osudově změní zpověď malého chlapce (Ross Malinger) v nočním rozhlasovém vysílání, který hledá pro svého ovdovělého tatínka (Tom Hanks) novou partnerku, v romantické komedii Samotář v Seattlu (r. N. Ephronová).
O tom, že stejně tak dobře zvládne i dramaticky náročnější party, podala M. R. přesvědčivý důkaz v životopisném hudebním dramatu The Doors (r. O. Stone), v němž ztělesnila Pamelu Coursonovou, dlouholetou družku legendárního rockového textaře, básníka a zpěváka Jima Morrisona (Val Kilmer). Přesvědčivě ztělesnila také odlišné role, mj. alkoholičku Alici Greenovou v sentimentálním dramatu Když muž miluje ženu (r. L. Mandoki) nebo kapitánku Waldenovou ve válečném dramatu Odvaha pod palbou (r. E. Zwick).
Od 1994 má vlastní produkční společnost Prufrock Pictures. Jejím manželem byl herec Dennis Quaid (1991-2001), s nímž má syna Jacka Henryho (nar. 1992) a po jehož boku účinkovala také v thrilleru Hlásím svoji smrt (r. R. Morton a A. Jankelová).

Kariera:
Vzdělání: střední - Bethel High. Connecticut - New York University with a Journalism Major
Stav: rozvedená (v letech 1991-2000 vdaná za Dennise Quaida, se kterým má syna Jacka Henryho)

Filmografie:
2003 Against the Ropes - Jackie Kallen
2003 Piková trojka /In the Cut/ - Frannie Thorstin
2002 AFI Life Achievement Award: A Tribute to Tom Hanks (TV) - sama sebe
2002 Desert Saints (producentka)
2002 Searching for Debra Winger - sama sebe
2001 Kate & Leopold /Kate & Leopold/ - Kate McKay
2001 Concert for New York City (TV) - sama sebe
2001 America: A Tribute to Heroes (TV) - sama sebe
2001 The Wedding Planner (hlavní producentka)
2000 How Harry Met Sally... (video) - sama sebe
2000 The Making of 'Hanging Up' (TV) - sama sebe
2000 Životní zkouška /Proof of Life/ - Alice Bowman
2000 Zavěste, prosím /Hanging Up/ - Eve Marks
2000 Ďábel přichází /Lost Souls/ (producentka)
2000 The Oprah Winfrey Show (TV show) - sama sebe v epizodě:"Meg Ryan,
Diane Keaton and Lisa Kudrow"
1998 Láska přes internet /You've Got Mail/ - Kathleen Kelly
1998 Hurlyburly - Bonnie
1998 Město andělů /City of Angels/ - Maggie Rice
1997 Anastázie /Anastasia/ (hlas) - Anastasia
1997 Propadlí lásce /Addicted to Love/ - Maggie
1997 Northern Lights (TV, hlavní producentka)
1996 Odvaha pod palbou /Courage Under Fire/ - kapitánka Karen Emma Walden
1995 Čas smyslnosti /Restoration/ - Katharine
1995 Francouzský polibek /French Kiss/ (producentka) - Kate
1994 A Century of Cinema - sama sebe
1994 I.Q. /I.Q./ - Catherine Boyd
1994 Když muž miluje ženu /When a Man Loves a Woman/ - Alice Green
1993 Flesh and Bone - Kay Davies
1993 Samotář v Seattlu /Sleepless in Seattle/ - Annie Reed
1992 Předehra k líbání /Prelude to a Kiss/ - Rita Boyle
1991 Doors /The Doors/ - Pamela Courson
1990-1991 Captain Planet and the Planeteers (TV seriál, hlas) - Dr. Blight
1990 Joe Versus the Volcano - DeDe/Angelica/Patricia
1989 Když Harry potkal Sally... /When Harry Met Sally.../ - Sally Albright
1988 Promised Land - Bev
1988 Pevnost /The Presidio/ - Donna Caldwell
1988 Hlásím svoji smrt /D.O.A./ - Sydney Fuller
1987 Vnitřní vesmír /Innerspace/ - Lydia Maxwell
1986 Armed and Dangerous - Maggie Cavanaugh
1986 Top Gun /Top Gun/ - Carole Bradshaw

Kontakt:
C/O International Creative Management
8942 Wilshire Blvd.
Beverly Hills, CA 90211
USA
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 edamaznakcempirek edamaznakcempirek | 23. května 2012 v 19:04 | Reagovat

http://edamaznakcempirek.blog.cz/1205/incest

2 BenyX BenyX | E-mail | 16. ledna 2017 v 17:30 | Reagovat

I found this page on 16th place in google's search results. You need some search engine optimization. Many webmasters think that seo is dead in 2017, but it's not true. There is sneaky method to reach google's top 5 that not many people know. Just search for:  pandatsor's tools

3 FelixM FelixM | E-mail | Web | 18. ledna 2017 v 10:13 | Reagovat

Čekám na nový zajímavý článek na svém blogu

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama