***Při výběru lásky opatrný buď, né podle krásy, ale podle srdce suď***

Reese Witherspoon

25. července 2006 v 8:46 |  Slavní
Herečka

Datum narození:22.3.1976
Místo narození:Nashville, USA
Znamení:Beran

Životopis:
Laura Jean Reese Witherspoon je dcerou zdravotní sestry a lékaře. Svou kariéru začíná v sedmi letech jako dětská modelka a v televizních reklamách. V Nashville, kde vyrůstala navštěvovala Harpeth Hall, dívčí střední školu. V roce 1991 se poprvé objevila ve filmovém dramatu V měsíčním svitu "He Man in the Moon". Teprve 14letá Reese na sebe upoutala pozornost kritiky, za vytvoření postavy Dani Trantové, které prožívá první zkušenosti s láskou.
Během studia na střední škole se v roce 1993 objevila ve filmech Jackova ukolébavka "Jack the Bear" s Danny DeVitem a v hlavní roli rodinného dramatu Vzdálené místo "A Far Off Place", díky kterému musela strávit několik měsíců v poušti Kalahari. Po úspěšném dokončení střední školy se rozhodla omezit hereckou kariéru a přihlásila se na studium anglické literatury na Stanford University. Přesto se objevila v thrilleru Milenec nebo vrah "Fear" a v satiře na Červenou Karkulku v krimi filmu Maniak "Freeway" o patnáctileté dívce, která cestuje za svou babičkou. Za film Maniak získala ocenění na katalánském mezinárodním filmovém festivalu ocenění pro nejlepší herečku.
Herecká kariéra Reese Witherspoon začíná nabírat na obrátkách od roku 1998, když si zahrála ve dvou významných filmech. Prvním z nich bylo drama s Genem Hackmanem, Susan Sarandon a Paulem Newmanem Soumrak "Twilight". Druhým byla veleúspěšná fantasy komedie Pleasantville: Městečko zázraků "Pleasantville". Následující rok přichází obrovský úspěch v teenagerovské tragikomedie Velmi nebezpečné známosti "Cruel Intentions" po boku dalších mladých hvězd Sarah Michelle Gellar, Ryana Phillippe, Selmy Blair a Joshua Jacksona. Ve filmu se zakoukala do Ryana Phillippeho, za kterého se vdala na jaře 1999. Stejný rok si také zahrála hlavní roli v komedii Kdo z koho "Election".
Po několika průměrně úspěšných filmech jako Nebezpečná síť "Best Laid Plans" (1999), Malý Nicky - Satan Junior "Little Nicky" (2000), Americké psycho "American Psycho" (2000) přichází další opravdový hit. Tím je komedie Pravá blondýnka "Legally Blonde" (2001), kde hraje dívku, kterou opustí přítel, protože se mu zdá, až příliš blond. Jde proto studovat práva a zjistí, že je chytřejší než si myslela. Film po uvedení do kin vydělal téměř 100 milionů dolarů a prokázal, že Reese dokáže opravdu přitáhnout diváky.
Během průběhu roku 2002 se objevila jako host v seriálu Přátelé "Friends" a v kresleném seriálu Simpsnovi vytvořila hlas k postavě Grety Wolfecastleové v jednom z jeho dílů. Stejný rok také natočila romantickou komedii Holka na roztrhání "Sweet Home Alabama" (2002). V nedávné době opět zazářila v pokračování úspěšné komedii Pravá blondýnka 2 "Legally Blonde 2: Red, White & Blonde" (2003), kterou zároveň produkovala.
Se svým manželem Ryanem Phillippem má dceru Avu Elizabeth, která se narodila v roce 1999
Filmografie:
2003 Pravá blondýnka 2 /Legally Blonde 2: Red, White & Blonde/ (producentka)- Elle Woods
2002 Holka na roztrhání
2002 2002 MTV Movie Awards (TV) - sama sebe
2002 The Importance of Being Earnest - Cecily
2002 The 74th Annual Academy Awards (TV) - sama sebe
2002 Revealed with Jules Asner (TV show) - sama sebe v epizodě:"Reese
Witherspoon"
2002 Přátelé /Friends/ (TV seriál) - Jill Green v epizodě:"The One With Joey's
Interview"
2002 Simpsnovi /The Simpsons (TV seriál, hlas) - Greta Wolfecastle v epiozdě:"The Bart Wants What It Wants"
2002 King of the Hill (TV seriál, hlas) - Debbie v epizodě:"High Anxiety (2)"
2002 Přátelé /Friends/ (TV seriál) - Jill Green
2002 King of the Hill (TV seriál, hlas) - Debbie v epizodě:"Hanky Panky"
2002 Přátelé /Friends/ (TV seriál) - Jill Green
2001 Adam Sandler Goes to Hell (video) - sama sebe
2001 Inside 'Legally Blonde' (video) - sama sebe
2001 Pravá blondýnka /Legally Blonde/ - Elle Woods
2001 Labutí trumpetka /The Trumpet of the Swan/ (hlas) - Serena
2000 Malý Nicky - Satan Junior /Little Nicky/ - Holly
2000 Americké psycho /American Psycho/ - Evelyn Williams
1999 Nebezpečná síť /Best Laid Plans/ - Lissa
1999 Kdo z koho /Election/ - Tracy Enid Flick
1999 Velmi nebezpečné známosti /Cruel Intentions/ - Annette Hargrove

Kontakt:
William Morris Agency
151 El Camino Drive
Beverly Hills CA 90212
USA
3
Reese Witherspoon
S MANŽELEM :o)
Ryan Phillippe and Reese Witherspoon at the Westwood premiere of MGM's Antitrust
Ryan Phillippe and Reese Witherspoon at the LA premiere of 20th Century Fox's Walk the Line
Ryan Phillippe and Reese Witherspoon at the LA premiere of 20th Century Fox's Walk the Line
Ryan Phillippe and Reese Witherspoon at the New York premiere of Focus Features' Vanity Fair
Reese Witherspoon and Ryan Phillippe at the New York premiere of Focus Features' Vanity Fair
Ryan Phillippe and Reese Witherspoon at the New York premiere of Focus Features' Vanity Fair
Ryan Phillippe and Reese Witherspoon at the New York premiere of Focus Features' Vanity Fair
S DĚTMA A MANŽELEM :o)
REESE, RYAN, AVA & DEACON photo
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama