***Při výběru lásky opatrný buď, né podle krásy, ale podle srdce suď***

Renée Zellweger

25. července 2006 v 8:25 |  Slavní
Herečka

Datum narození:25.04.1969

Místo narození:Katy, Texas, USA
Znamení:Býk
Životopis:
Renee Zellweger je dcerou švýcarského inženýra a norské ošetřovatelky. Při studiu na University of Texas v Austinu se dostala k herectví, které se pro ni nakonec stalo prioritou. Nejprve si zahrála v několika reklamách a v menších filmových rolích. První výraznější roli získala ve filmu Bolestná realita "Reality Bites" (1993), kde si hlavní roli zahrála Winona Ryderová.
Následovala další významná a úspěšná role v thrilleru Láska a pětačtyřicítka "Love and a .45" (1994). Film měl svoji premiéru na nesoutěžním mezinárodního filmového festivalu v Torontu, kde se setkal s příznivým ohlasem. Renée byla za svůj výkon nominována na Independent Spirit Award (Cena nezávislého ducha), nejvyšší možné ocenění americké nezávislé scény. Po úspěchu tohoto filmu se přestěhovala do Los Angeles, aby se tam mohla více věnovat práci herečky.
Renée si v začátcích filmové kariéry zahrála hlavní roli v hororu Masakr v Texasu "The Return of the Texas Chainsaw Massacre" (1994). Další cenu za ženský herecký výkon Independent Spirit Award získala na MFF v Mar del Plata za roli v dramatu Celý širý svět "The Whole Wide World" (1996). Stejný rok přichází velký zlom v její kariéře, když se objevila po boku Toma Cruise ve filmu "Jerry Maguire" (1996). Díky finančnímu úspěchu a pozitivní filmové kritice se z ní stala jedna z nejnovějších žhavých Hollywoodských hvězd.
Své úspěchy potvrdila v nezávislém kriminálním dramatu Lhář "Deceiver" (1997). Film se stal úspěšným a na Mezinárodním festivalu kriminálních filmů ve francouzském Cognacu získal Zvláštní cenu poroty a na MFF ve Stockholmu cenu za scénář a kameru. Dalším nezávislým filmem bylo drama Dražší než rubíny "A Price Above Rubies" (1998).
Filmovou dceru Ellen ztvárnila herečce Meryl Streepové v dalším dramatu Jediná správná věc "One True Thing" (1998). To, že Renée dokáže dobře hrát i v komediích předvedla ve dvou snímcích Ženich na útěku "The Bachelor" (1999) s Chrisem O Donnellem a Já, mé druhé já a Irena "Me, Myself & Irene" (2000) s Jimem Carreyem.
Za roli v černé komedii Sestřička Betty "Nurse Betty", kde si zahrála s Morganem Freemanem a Chrisem Rockem získala ocenění Zlatý glóbus. Betty se stane svědkem vraždy svého manžela a utrpí těžký šok. V amnézii si představuje, že hrdina dr. David Ravell ze seriálu z lékařského prostředí býval jejím snoubencem a vydává se za ním do Los Angeles.
Své postavení nové Hollywoodské celebrity potvrzuje v roli kvůli níž musela ztloustnout ve filmu Deník Bridget Jonesové "Bridget Jones's Diary" (2001), v němž si zahrála spolu s Hughem Grantem. S Michelle Pfeifferovou si zahrála v dramatu Bílý oleandr "White Oleander" (2002).
Druhé ocenění Zlatý glóbus a cenu SAG získává za roli ve veleúspěšném muzikálu "Chicago" (2002), který získal 6 Oscarů. V muzikálu se objeví po boku hvězd jako je Catherine Zeta-Jonesová a Richard Gere.
V roce 2003 získala Oscara v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli za film Anthonyho Minghelly Návrat do Cold Mountain. Do své nejslavnější role se vrátila roku 2004 v druhém pokračování filmu Deník Bridget Jonesové s názvem Bridget Jonesová - S rozumem v koncích. S Ewanem McGregorem si zahrála v komedii Kašlu na Lásku (2003), jejiž příběh spadá do období 50. a 60. let a svůj hlas propůjčila jedné z postav animovaného filmu Příběh žraloka.
Renée Zellweger se objevila v roli oddané manželky James J. Braddocka (Russell Crowe), boxera, který se i přes nepřízeň osudu měl brzy stát jednou z nejinspirativnějších legend v dějinách sportu ve filmu režiséra Rona Howarda, Těžká váha (2005).
Filmografie:
2004 Sharkslayer (hlas) - Angie
2003 Návrat do Cold Mountain /Cold Mountain/ - Ruby Thewes
2003 Kašlu na lásku /Down with Love/ - Barbara Novak
2003 The 60th Annual Golden Globe Awards (TV) - vítězka jedné z cen
2002 Chicago /Chicago/ - Roxie Hart
2002 Bílý oleandr /White Oleander/ - Claire Richards
2002 The Orange British Academy Film Awards (TV) - sama sebe
2001 VH1 Divas Live: The One and Only Aretha Franklin (TV) - sama sebe
2001 Deník Bridget Jonesové /Bridget Jones's Diary/ - Bridget Jones
2001 The 73rd Annual Academy Awards (TV) - sama sebe
2000 VH1/Vogue Fashion Awards (TV) - sama sebe
2000 Já, mé druhé já a Irena /Me, Myself & Irene/ - Irene P. Waters
2000 Sestřička Betty /Nurse Betty/ - Betty Sizemore
1999 MTV Video Music Awards 1999 (TV) - sama sebe
1999 Ženich na útěku /The Bachelor/ - Anne Arden
1998 Jediná správná věc /One True Thing/ - Ellen Gulden
1998 Dražší než rubíny /A Price Above Rubies/ - Sonia Horowitz
1997 Lhář /Deceiver/ - Elizabeth
1996 Jerry Maguire /Jerry Maguire/ - Dorothy Boyd
1996 Nuzný život /The Low Life/ - Poet
1996 Celý širý svět /The Whole Wide World/ - Novalyne Price
1995 Na plný pecky /Empire Records/ - Gina
1994 V zajetí rocku /Shake, Rattle and Rock!/ (TV) - Susan
1994 Masakr v Texasu /The Return of the Texas Chainsaw Massacre/ - Jenny
1994 Láska a pětačtyřicítka /Love and a .45/ - Starlene Cheatham
1994 8 sekund /8 Seconds/ - Prescott Motel Buckle Bunny
1994 Bolestná realita /Reality Bites/ - Tami
1993 Můj chlapec se vrátil /My Boyfriend's Back/
1993 Vrah z Heartlandu /Murder in the Heartland/ (TV) - Barbara
1992 Chuť zabíjet /A Taste for Killing/ (TV) - Mary Lou
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama